Melissa De Coninck over de unieke recruitment-aanpak van Go4Jobs Construct

- Arbeidsmarkt

​​​​​​​​​​​​​​Ieder beroep in de bouwsector is in essentie een knelpuntberoep. Hoe brengen recruiters dan nog bedrijven samen met talent? Go4jobs Construct, een gespecialiseerde hr-partner voor de bouwtechnische sector, heeft er zijn unieke aanpak voor. ‘We zoeken jobs op maat van de kandidaten’, zegt algemeen directeur Melissa De Coninck.​​​​​​​

In de eerste jaren van haar loopbaan was ze politieinspecteur met een specialisatie in slachtofferhulp. Maar ondertussen bouwde Melissa De Coninck al meer dan een decennium lang ervaring op in recruitment voor de bouwsector. “Die twee liggen niet zo ver uit elkaar”, zegt ze. “Ook interim en selectie is een sector waar de menselijke factor een zeer belangrijke rol speelt, en waar je op een resultaatgerichte manier met mensen moet omgaan. Bovendien ben ik in een bouwfamilie opgegroeid: mijn vader was een meestergast-schrijnwerker, en ik heb meerdere familieleden die in de sector werken. De no-nonsensesfeer van de bouw heeft me altijd al aangetrokken. Voeten in de modder, geen fluwelen handschoentjes aan: er wordt heel open gecommuniceerd.”

"De kandidaat staat volledig centraal in ons verhaal"

Melissa De Coninck


Welke leemte vult Go4Jobs Construct op?

“De war for talent vind ik een belegen term, maar het is onmiskenbaar dat bedrijven vroeger bij iedere vacature de keuze hadden uit meerdere kandidaten, en die situatie vandaag compleet is omgekeerd. De keuze is nu aan de kandidaten, die volledig centraal staan in het verhaal. Ze kunnen meer dan ooit vooropstellen wat belangrijk voor hen is. Wij hebben die switch dus ook gemaakt. We gaan in de eerste plaats op zoek naar talenten, voor wie we dan op zoek gaan naar een job op maat. Stel bijvoorbeeld dat we een kandidaat hebben die metselaar is van opleiding. Maar hij of zij heeft geen oplossing qua vervoer, en zoekt dus heel specifiek een werkgever die hem of haar ’s ochtends laat oppikken onderweg naar de werf. Of men vindt dat men klaar is om een volgende stap te zetten in zijn carrière, maar de KMO waarvoor men werkt heeft niet de schaal om die doorgroeimogelijkheden te bieden. Daar zoeken we dan gericht op.”

Hoe organiseer je dat precies?

“Met specialisatie en focus. We zijn gespecialiseerd in het leveren van interimoplossingen voor arbeiders en administratief bedienden in de bouw, de infrastructuur en de technische sector. Go4Jobs Construct Interim richt zich op langdurige plaatsingen en interimjobs met optie vast, zowel voor kmo’s in de bouw als voor key accounts. Onze tweede specialisatie, Go4Jobs Construct Selectie, legt de focus op duurzame plaatsingen via vaste contracten, waarbij wij een brug slaan tussen gekwalificeerde kandidaten en vooruitstrevende bedrijven. Elk van die specialisaties heeft een eigen aanpak, en werkt met op maat opgeleide teams. Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor payroll en advies binnen de bouwsector.”

Hoe krijgen jullie uiteindelijk alle vacatures ingevuld?

“We werken heel proactief, daarmee maken we het verschil op die krappe arbeidsmarkt. Ons uitgebreide netwerk stelt ons in staat om snel de geschikte kandidaat te identificeren voor een specifieke positie. Ook spreken we dezelfde taal als onze klanten: we beroepen ons op diepgaande sectorale expertise. We begrijpen de marktdynamiek, en weten welke specifieke behoeften, vaardigheden en certificeringen nodig zijn voor verschillende bouwfuncties.”

Hoe geraken én blijven jullie consultants bij in deze gespecialiseerde sector?

“We peilen natuurlijk eerst naar hun affiniteit met de sector. Ervaring is minder belangrijk dan passie. Er moet ook een interesse zijn om specialist in iets te willen worden, in plaats van een generalist. Eens onze recruitment consultants zijn gestart, krijgen ze een opleiding op maat, zodat ze begrijpen welke technische vaardigheden vereist zijn voor de verschillende rollen in de bouw. Uiteraard is training on the job de beste leerschool, en we dragen ook continu leren hoog in het vaandel: onze consultants blijven bij met de nieuwste ontwikkelingen in de bouwsector, zoals wetgeving en marktevoluties. Het combineren van soft skills met technische vaardigheden en branchekennis helpt onze recruitment consultants om succesvol te zijn in het vinden van de juiste match tussen kandidaten en werkgevers.”

Hoe belangrijk zijn die soft skills?

“Soft skills zijn de sleutel tot succes in een wereld die draait om menselijke interactie. Het is een sector die op teamwork draait. Er bestaat haast geen enkele job in onze sector die individueel is, dus je moet kunnen samenwerken. Goede communicatievaardigheden zijn dus belangrijk, het vermogen om sterke en positieve relaties op te bouwen. Empathie, geduld en vriendelijkheid. Het vermogen om flexibel te zijn, ook: nieuwe ideeën kunnen omarmen en zich aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Dat wordt steeds waardevoller.”

Hoe vinden bouwmedewerkers sneller en gerichter een job via Go4Jobs Construct?

“Het eerste wat we doen is de mens achter het cv leren kennen. We luisteren, begrijpen en adviseren onze professionals. Daarna begeleiden we hen naar de juiste functie, maar ook naar de juiste firma. We willen hen naar een werksfeer brengen die bij hen past, naar ontwikkelingsmogelijkheden die passen bij hun gedroomde carrièrepad.”

En werkgevers? Wat zijn de troeven die Go4Jobs Construct in huis heeft voor bouwbedrijven die op zoek zijn naar vaklui?

“Als totaalpartner gaan we voor de volledige ontzorging. Wij rekruteren voor hen, zij kunnen de focus houden op hun corebusiness: bouwen. Opvolgen, inplannen van sollicitatiegesprekken, persoonlijke begeleiding en advies: we nemen het allemaal op ons. En eens een samenwerking gestart is, blijven we investeren in elkaar. We kiezen resoluut voor persoonlijk contact. Warm zakelijk, zo noemen we het graag: no-nonsense, transparant communiceren.”

Vorig jaar was een annus horribilis voor de bouwsector. Hoe weegt dat op de vraag naar bouwmedewerkers?

“Er is heel veel doemdenken in de sector, maar ik doe daar niet aan mee. Inderdaad, er beweegt veel. Zeker de particuliere markt heeft het bijvoorbeeld ontzettend moeilijk. Maar dat creëert tegelijk opportuniteiten voor andere sectoren. We zien bijvoorbeeld veel gebeuren in infrastructuurwerken. Ik denk dat je heel ver geraakt wanneer je denkt in opportuniteiten in plaats van in uitdagingen. Kandidaten die langskomen inspireren we daarom voor functies waar er meer opportuniteiten zijn. Een dak leggen is niet hetzelfde als een fundering gieten, maar met de juiste opleiding is de specialisatie wel compatibel met zonnepanelen leggen, om maar een voorbeeld te noemen. Per definitie is de bouwsector bovendien veerkrachtig van aard. De behoefte aan gekwalificeerde arbeidskrachten blijft bestaan, zij het wellicht met veranderende prioriteiten en specialisaties. Er liggen kansen voor innovatie, duurzaamheid en efficiëntieverbeteringen, wat kan leiden tot nieuwe vaardigheden.”

Veiligheid is een belangrijk element in deze sector. Hoe waken jullie erover dat een medewerker die via Go4Jobs Construct wordt uitgezonden goed onderlegd is in dat aspect?

“Dat is ons stokpaardje. Onze kantoren hebben een VCU-certificering (Veiligheids Checklist Uitzendbureaus), maar ook bovenop de vereisten daarvan zijn we zeer actief met veiligheid bezig. Omdat we natuurlijk weten dat de bouw een sector is met veel lichamelijk risico. We steken veel tijd en moeite in het sensibiliseren van al onze kandidaten, we wijzen hen constant op hun verantwoordelijkheid. Veilig werken is een collectief doel.”

Jobadvies nodig?

  • Je vult het online formulier in
  • Je laadt snel je CV en motivatiebrief op
  • Wij bekijken je kandidatuur
  • Geschikt of niet, we sturen je minimaal een berichtje

Online solliciteren

Bij ons draait het om jou

Bij Go4Jobs Construct solliciteer je met vertrouwen. Wat als solliciteren nu eens gewoon leuk kon zijn. Een CV opmaken, een sollicitatiegesprek oefenen, met het juiste jobadvies wordt het kinderspel. Met de aandacht op wat belangrijk is voor jou in een job, brengen we je in jouw individuele kracht. Het is geen garantie, maar biedt wel meer kansen. Maak een afspraak in onze kantoren!

Zoek een job in de bouw- of technieksector die precies bij je past